NL | ‘Homogenezing’

Als je de boosheid jegens het CDA overdreven vond (zij stemden vorige week tegen een verbod op ‘homogenezing’/conversietherapie, maar proberen zich wel te profileren als pro-LHBTQ+ partij door o.a. mee te varen bij Pride Amsterdam), of als je vindt dat een wet tegen ‘homogenezing’ overbodig is, lees dan ajb dit interview, en kijk het filmpje, met een van mijn liefste vrienden Wouter.

Weet dan ook dat er talloze verhalen als de zijne zijn, waarvan meerdere binnen mijn eigen vriendenkring. Wouter is er (relatief) goed vanaf gekomen, maar er zijn ook veel verhalen van veel grotere trauma’s als gevolg van gedwongen conversietherapie/handelingen op jonge leeftijd. En sommigen kunnen het helaas zelf niet meer navertellen.

Er is een duidelijk signaal nodig van de wetgever dat #homogenezing-praktijken schadelijk zijn en niet onder het mom van vrijheid van godsdienst mogen bestaan, zéker niet waar het minderjarigen betreft. Daarom is dat verbod veel meer dan symboolpolitiek. Een stem tégen dit verbod diskwalificeert je dan ook geheel als pro-LHBTQ+-partij. Vandaar nog steeds, wat mij betreft, géén CDA op een boot tijdens de Pride Amsterdam Canal Parade. #NotAtMyPride

De SGP, CU, PVV en FvD stemden overigens ook tegen (en varen sowieso niet mee bij Pride). Waar het bij de overige christelijke partijen wellicht niet als verrassing komt, moge wederom duidelijk zijn dat de rechts-populistische partijen alleen opkomen voor LHTBQ+-ers als ze hen kunnen gebruiken als ‘verlichte’ stok om moslims en de islam mee te slaan. Homonationalisme volgens het boekje. Trap er niet in, en weet dat deze partijen en hun electoraat uiteindelijk gevaarlijk zijn voor iedereen die niet tot de dominante groep in de samenleving behoort.

Wouter is overigens een van de meest fantastische personen die ik ken. Ik ben heel erg blij dat hij er nog is, en heel dankbaar dat hij zijn verhaal en trauma heeft willen herbeleven en navertellen voor dit artikel. Ik wacht echter met smart op de dag dat slachtoffers niet continu hun trauma’s hoeven op te lepelen (denk ook aan wijdverbreide issues als seksueel en/of homofoob geweld) voordat het onderwerp serieus genomen wordt.

Artikel van het AD over Wouter en ‘homogenezing’

Share via